Musik

Tävla i musik

Musik har idag blivit mer än bara musik. Många lever för musiken och har det som sitt dagliga arbete och andra kan inte överleva utan att lyssna på musik. Det finns många musiktävlingar så det är inte helt ovanligt att man tävlar i musik. I Sverige finns det speciellt två musiktävlingar som är kända och har väldigt många tittare. I en av dessa musiktävlingar har man också upptäckt talanger som idag har en egen musikkarriär. Musiktävlingarna kallas för ”Idol” och ”Melodifestivalen”.

Idol

Idol är ett svenskt musikprogram som hade sin första premiär år 2004. Efter det har det återkommit på svenska TV varje år med undantag för ett år. Idol går ut på att människor som anser sig kunna sjunga ansöker om att få komma på audition. Juryn som ofta består av fyra personer avgör vilka personer som får gå vidare i tävlingen och tillslut så utses en vinnare. Juryn bestämmer vilka som går vidare till en början, men sedan tar svenska folket över och röstar om vem eller vilka som ska gå vidare i tävlingen.

Melodifestivalen

Liksom Idol är Melodifestivalen ett musikprogram där det är olika tävlande som tävlar med sitt bidrag. Skillnaden är att det oftast är redan kända artister som har olika bidrag, som de tävlar med. Dessutom kan det vara flera personer i samma bidrag, så man kan även vinna som en grupp och inte bara som en enstaka individ. Melodifestivalen är också ett återkommande program som spelas på svensk TV. Svenska folket får rösta på sina favoriter och det bidrag som får flest röster vinner givetvis tävlingen. Melodifestivalen hade premiär år 1958 och har spelats på svenskt TV sedan dess. År 1964, 1970, samt 1976 vad det dock uppehåll och därför spelades inte Melodifestivalen på TV. Bortsett från det så har det spelats varje år och är en av Sveriges mest kända musiktävling.